Terug naar eind 2021, de periode waarin ik Second Booking heb opgestart. Voordat ik mijn bedrijf registreerde bij de KVK, verkocht ik als particulier al boeken via Bol.com. Destijds was dat nog toegestaan, tegenwoordig kunnen alleen zakelijke verkopers via Bol.com verkopen. Mijn voorraad bedroeg een kleine 1.000 zorgvuldig bij elkaar gesprokkelde titels. Hiermee kon ik al best een lekker centje bijverdienen, maar als ik van deze hobby mijn werk wilde gaan maken dan had ik meer voorraad nodig. Het zou handig zijn wanneer ik in één keer een grote partij boeken zou kunnen bemachtigen om toe te voegen aan mijn magazijn. 

Via Marktplaats, waar ik zelf adverteerde als opkoper van boeken in de stadsregio Amsterdam, werd ik benaderd door een meneer die ‘héél veel mooie boeken’ had uit een nalatenschap. Nu is de term ‘mooie boeken’ wel aan interpretatie onderhevig, heb ik de afgelopen periode gemerkt. Zodoende maakte ik een afspraak bij meneer om de verzameling eerst zelf even te bekijken. 

Direct bleek dat het hier om een nalatenschap ging van een échte boekenliefhebber, die zorgvuldig met zijn collectie is omgegaan. Maar liefst 40(!) Billy boekenkasten hadden er in zijn woonkamer gestaan, vertelde zijn schoonzoon. Veel boeken waren niet eens gelezen maar puur gekocht om de collectie compleet te maken. 

Een zeer interessante verzameling dus, die ik goed kon gebruiken. Er was één klein nadeel, veel boeken waren oud en hadden geen barcode achterop de kaft, deze kon ik online niet verkopen. Althans, dat dacht ik destijds.

Welke boeken zijn geschikt om te verkopen?

Je kent ze wel, die barcodes of streepjescodes die achterop elke verpakking zitten en die je scant bij de zelfscankassa’s van de supermarkt. Voor een consument is dit slechts een streepjescode, voor een leverancier is het veel meer dan dat. Alle data van het betreffende product is terug te vinden aan de hand van de streepjescode. Mijn gehele voorraadsysteem is erop gebaseerd. Wanneer ik een bestelling binnen krijg, check ik aan de hand van de streepjescode of ik het correcte boek heb gepakt. Deze streepjescode is bij boeken ook ingevoerd in 2007, ook wel ISBN-13 genoemd. Het gros van de boeken van vóór 2007 heeft dus geen streepjescode, destijds werd er nog veel meer handmatig bijgewerkt.

Wat ik niet wist, is dat elk boek sinds 1970 al een ISBN-10 nummer had, welke in 2007 met terugwerkende kracht allemaal zijn omgezet naar een ISBN-13 nummer. De boeken hebben dus weliswaar geen barcode achterop, maar beschikken wel over het unieke nummer. Zodoende kan ik deze artikelen dus wel toevoegen aan mijn voorraad en online verkopen. Had ik dat maar eerder geweten..

De interesse in ‘oude’ literatuur

Na de eerste bezichtiging van de verzameling boeken besloot ik om de partij over te nemen. Het was echter dusdanig veel, dat ik de verkoper vroeg of zij misschien van tevoren alvast een selectie konden maken van boeken die geen barcode achterop de kaft hadden, deze kon ik immers niet verkopen. Dit vonden zij geen probleem, deze boeken zouden dan wel gedoneerd worden aan de kringloopwinkel. Zij waren al lang blij dat ik een groot gedeelte overnam en dat ze er nog een centje aan overhielden. Het idee dat de boeken hiermee een mooie nieuwe bestemming zouden krijgen stemde de verkoper zeer tevreden.

De collectie was voornamelijk toegespitst op filosofie en klassieke literatuur, categorieën waar ik nog niet zoveel kennis van had. Prachtige reeksen van Aristoteles en series van bijvoorbeeld Ovidius. Daarnaast boeken van schrijvers als Marcel Proust, Fjodor Dostojevski en Leo Tolstoj, tot dan toe voor mij vrij onbekende namen, maar daar kwam snel verandering in. De boeken vlogen als warme broodjes over de toonbank en de klanten lieten via beoordelingen blijken hoe blij zij waren met het ontvangen van hun bestelling. Veel boeken werden binnen een week verkocht, sommigen zelfs binnen een dag. Achteraf gezien was dat ook wel logisch, aangezien er geen concurrenten waren die deze boeken online verkochten. Het ging hier namelijk om boeken die niet meer worden uitgegeven en daardoor collectors items waren geworden.

De zeldzaamheid van deze boeken in combinatie met de perfecte conditie maakte dat deze artikelen direct werden verkocht, soms met meerdere stuks uit een serie tegelijk. Het enige jammere was dat de meeste reeksen niet compleet waren. Kan je raden welke boeken dit waren? Juist, de boeken zonder streepjescode.

Wanneer zijn titels ’te oud’ om aan te bieden?

Naarmate de tijd vorderde kwam ik er op deze manier achter dat boeken zonder streepjescode ook prima te verkopen zijn. Sterker nog, het aanbod in deze boeken is online een stuk kleiner omdat het meer handmatig werk vergt. Geen streepjescode om even snel te scannen, geen productinformatie, geen beeldmateriaal. Dit alles zorgt ervoor dat het aanbod gering is, wat natuurlijk mooie verkoopkansen biedt. Mits je bereid bent om daar wat extra tijd in te investeren. De enige voorwaarde is dat het boek over een ISBN nummer beschikt, welke zoals eerder aangegeven in 1970 is ingevoerd. Boeken van voor 1970 zijn (in mijn bedrijfsvoering) antiek en kunnen eventueel wel nog geschikt zijn voor een antiquariaat maar zijn voor mij niet interessant.

Oude literatuur in een nieuw jasje

Dat een boek oud is, betekent tevens niet dat de inhoud vandaag de dag niet meer relevant of actueel is. Op het gebied van zelfhulp, spiritualiteit en esoterie is in het verleden al zoveel geschreven, dat nagenoeg elke non-fictie bestseller in deze categorieën wel verwijzingen heeft naar reeds verschenen literatuur. Als voorbeeld neem ik het nieuwe boek van Mark Tuitert, Flow. Inhoudelijk lijkt dit boek verdacht veel op het boek van schrijver en psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi, met de gelijknamige titel. Deze verscheen al in 1990 en wordt tot op de dag van vandaag nog verkocht. Het boek van Mark Tuitert heeft her en der wel andere invalshoeken, maar om nou te zeggen dat het vernieuwend is? 

Wat kunt u doen met uw oude boeken?

Liefhebbers van boeken zullen altijd op zoek blijven naar originele titels uit het verleden. Het internet is hierin natuurlijk een mooie verbindende rol gaan spelen, misschien is er op dit moment wel iemand online aan het zoeken naar een boek dat bij jou al jaren onaangeraakt in de boekenkast staat. Hoe mooi is het als u hier nog iemand blij mee kunt maken?

Gooi uw oude boeken dus niet zomaar weg! En als u dan toch afscheid wilt nemen van een boekencollectie, neem contact met mij op. Wellicht kan ik er nog een liefhebber blij mee maken en kunt u er een zakcentje aan overhouden. Het proberen waard?