Even uitzoomen

Gisteravond fris teruggekeerd van onze heerlijke wintersport. Of nou ja fris, de lucht was er fris. Maar het après-skiën neemt die frisheid gauw weg. Hoe dan ook, het was een top vakantie. Gedurende een vakantie heb je ook even de tijd om uit te zoomen, te reflecteren. In dit geval betekende het uit de dagelijkse routine van mijn werk komen en even observeren hoe het nu gaat. Een aantal constateringen deel ik in deze nieuwe blog.

Vol magazijn

Nagenoeg iedereen die in mijn kantoor op visite komt stelt de vraag: ‘Wanneer ga je uitbreiden?’. Of, ‘Wordt het al tijd om personeel aan te nemen?’. Begrijpelijke vragen wanneer je ziet hoe (over)vol mijn magazijn van 15 m2 staat. Zelf zie ik echter nog genoeg ruimte om mijn voorraad op te hogen op deze plek. Daarnaast kan ik de werkzaamheden nu prima alleen uitvoeren, buiten af en toe wat hulp bij het ophalen van grote verzamelingen met boeken. En natuurlijk een lieve vader of moeder die komt helpen met inpakken op drukke dagen. Er is alleen een andere vraag die mij meer bezig houdt; Wat versta ik zelf onder uitbreiden?

Zoals ik in een eerdere blog beschreef, wist ik dat wanneer ik voldoende boeken op voorraad heb, het bedrijf rendabel zou worden. Vanuit die redenatie zou je dus kunnen stellen dat ik meer geld kan verdienen wanneer ik meer boeken ga inkopen. Aantrekkelijk, en de mogelijkheden zijn er. Via mijn website krijg ik voldoende aanvragen om extra boeken op te halen. Onlangs nog heb ik een verzameling van 12.000 boeken ingekocht, waar ik tevens een extra opslagruimte (binnen hetzelfde gebouw als mijn kantoor) voor moest huren. Hiernaast staan er nog voldoende ruimtes leeg, de mogelijkheid voor uitbreiding is er dus. Maar er is iets dat mij tegenhoud, ik merk namelijk dat ik iets mis in mijn werk.

Voor- en nadelen van ZZP

Een eigen bedrijf hebben geeft ontzettend veel voldoening. Bouwen aan een eigen merk, je eigen creativiteit gebruiken, werken voor je eigen centjes en veel flexibiliteit. Lekker hoor, om even naar de tandarts of de kapper te kunnen gaan zonder hiervoor vrij te hoeven vragen of dit te melden aan de leidinggevende. Die flexibiliteit komt mij goed van pas, want helaas moet ik wat vaker dan gemiddeld naar de tandarts maar dat is een ander verhaal.

Naast alle voordelen, kleven er ook wat nadelen aan het hebben van een eenmanszaak. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vastigheid, pensioenopbouw en arbeidsongeschiktheidsverzekering, dit zijn aspecten waar je ineens zelf verantwoordelijk voor bent. Bij de meeste werkgevers hoef je hier niet over na te denken wanneer je in loondienst bent. Ik zou alleen willen inzoomen op andere dingen waar ik tegenaan loop binnen mijn business model.

Anoniem

Er zijn natuurlijk verschillende vormen van ZZP’en. De problemen in de zorg, waar veel freelancers werken om zelf de regie over hun werktijden te houden en meer betaald te krijgen, zijn bekend. Ook zijn er veel ZZP’ers die voor verschillende opdrachtgevers werken. In zekere zin kan je stellen dat dit bij mij ook het geval is, wanneer je de verkopers van verzamelingen boeken als opdrachtgevers beschouwd. Dit zijn dan ook de enige mensen met wie ik te maken krijg binnen mijn business model. Verder zijn mijn werkzaamheden tamelijk anoniem en individueel. Geen collega’s, (nagenoeg) geen contact met klanten omdat ik enkel online verkoop en een werkplek waar ik in mijn eentje zit.

Hiermee kom ik terug op de vraag die ik in de tweede alinea stelde: ‘Wat versta ik zelf onder uitbreiden?’. Of misschien beter geformuleerd, ‘Op welke manier zou ik willen uitbreiden?’.

Het aanlokkelijke van uitbreiden in de meest eenvoudige vorm, extra opslagruimte huren waardoor ik meer kan inkopen en verkopen, ligt voor de hand. Een vrij ‘eenvoudige’ manier om meer geld te verdienen. Let’s go, zou je zeggen. Ik heb echter ondervonden dat het behalen van meer omzet niet direct leidt tot meer voldoening. Natuurlijk, het is leuk om je bedrijf te kunnen zien groeien en daar ben ik ook heel blij mee. Maar tegelijkertijd ervaar ik dat het maandelijks proberen zoveel mogelijk boeken te verkopen vooral bijdraagt aan adrenaline kicks en niet zozeer aan voldoening. Je zou het kunnen omschrijven als werken aan extrinsieke doelen (omzet halen) in plaats van intrinsieke doelen (voldoening halen).

Verbinding verbroken

Een boek dat mij hierbij inspireert is ‘Verbinding verbroken’ van Johann Hari. Een absolute aanrader voor iedereen die weleens kampt met stemmingswisselingen, angst of depressies, waar ik ook mee te maken heb gehad. In dit boek wordt aan de hand van vele onderzoeken aangetoond dat angst of depressie vaak het gevolg zijn van een gebrek aan verbinding. Iets wat ik aan den lijve heb ondervonden toen ik mijzelf meer en meer ging isoleren door mijn duizeligheidsklachten. En of het nou met familie, de natuur, je werk of met jezelf is, verbinding voelen is essentieel voor een gelukkig leven.

Iedereen wilt een gelukkig leven leiden, ik dus ook. Je zult onderhand begrijpen dat de meest voor de hand liggende uitbreiding, meer omzet halen, mij hierbij niet gaat helpen. Maar wat dan wel?

De opties voor uitbreiding

Ik heb voor mezelf op dit moment vier opties qua ‘uitbreiding’ opgesteld, de ene optie is wat sneller te realiseren dan de ander:

  • Een zakenpartner zoeken
  • Het online gedeelte combineren met offline
  • Verhuizen naar een co-work locatie
  • Ander werk ernaast nemen

Een korte toelichting per punt.

Een zakenpartner zoeken

Één van de dingen waar ik sterk in geloof is het delen van succes. De hiërarchische verdeling van baas met personeel zie ik zodoende niet zitten. Liever zou ik met een zakenpartner, op gelijk level, samen het bedrijf naar een hoger niveau tillen. Met beide de intrinsieke motivatie om er iets moois van te maken.

Het online gedeelte combineren met offline

Misschien wel de minst korte termijn oplossing maar wel een droom, naast de online verkoop een offline winkel beginnen. Met koffiehoekje, een plek om te lezen, ontspannen en te socializen. Een maatschappelijke functie vervullen. Het online gedeelte zal de kosten moeten dragen, het offline gedeelte draagt vooral bij aan de voldoening en saamhorigheid.

Verhuizen naar een cowork space

Momenteel heb ik een werkplek waar ik nagenoeg in mijn eentje functioneer. Don’t get me wrong, ik ben dankbaar voor deze plek. Maar een beetje gezelligheid zou toch leuk zijn. Na het weekend bij het koffiezetapparaat even kletsen over hoe slecht Ajax was, een vrijdagmiddag borrel, of gewoon even samen met iemand lunchen. Dingen die ik nu mis en die bij een cowork space wel aanwezig zouden zijn. Daarnaast kan je daar ook sparren met andere ondernemers, wat zorgt voor een leuke dynamiek (lijkt me).

Dit cowork space plan wordt overigens nu ook opgezet binnen de locatie waar mijn bedrijf zich bevindt en begint langzaamaan vorm te krijgen. Benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen!

Ander werk ernaast nemen

De laatste, but not least optie, is om één of twee dagen minder in mijn bedrijf te gaan werken en die dagen in te vullen met andere werkzaamheden. Ik zou kunnen kiezen voor iets wat ik leuk vind om te doen, zonder naar het financiële aspect te hoeven kijken. Die luxe positie heb ik mij gelukkig verworven door middel van het inkomen dat ik genereer met Second Booking. Ik haal energie uit contacten op doen, nieuwe dingen ontdekken, geïnspireerd raken. Ofwel, en zo is de cirkel rond, in verbinding zijn. Die verbinding mis ik in mijn huidige bedrijfsvoering.

Maar wat gebeurt er met de stabiliteit van Second Booking, waar ik de afgelopen twee jaar hard voor heb gewerkt, wanneer ik er minder tijd in ga steken? Ik weet namelijk ook dat wanneer ik mijn onderneming gestaag laat doorgroeien, de hierboven genoemde opties qua uitbreiding steeds dichterbij komen. Dus is het niet zonde om er nu minder aandacht aan te gaan besteden?

Een dilemma! En een luxe positie.. Dat besef ik.

Deel je hersenspinsels!

Zoals je in bovenstaande blog kunt lezen deel ik mijn actuele hersenspinsels met jullie. Er spelen momenteel wel wat dingen maar de keuze is nog niet gemaakt. Voel je dan ook vrij om jouw hersenspinsels met mij te delen! Bijvoorbeeld door middel van eigen ervaringen, adviezen of misschien wel andere zienswijzen op deze hele kwestie. Het lijkt me leuk om ervaringen te delen. Reageren kan onder deze blog!