‘Hoe kom je op het idee om een webwinkel in tweedehands boeken te beginnen?’

Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Logisch ook, je hoort het immers niet zo vaak. Daarnaast zijn misschien de eerste gedachten die bij je opkomen, ‘Zit daar handel in?’ en ‘Kan je daarvan leven?’ Als klein kind wilde ik altijd al een (web)winkel in tweedehands boeken beginnen. Lekker de hele dag met je neus in de boeken, een beetje kletsen met lezers en de artikelen mooi inpakken als cadeautje.

Natuurlijk niet. Tot op de dag van vandaag droom ik dat ik de nieuwe linksbuiten van Ajax 1 ben, scorend in een volle Arena. Met de huidige Ajax selectie hoef ik die hoop ook niet eens op te geven. Maar voor het geval dat het me toch niet zou lukken, profvoetballer worden, ben ik toch maar gaan studeren.

Studie

In 2005 startte ik met mijn HBO opleiding Sportmarketing, welke ik in 2009 succesvol afrondde. Tijd om op zoek te gaan naar een baan bij een bedrijf in de marketing of sport, of een combinatie daarvan, zou je zeggen. Maar het was 2009, dankzij de financiële crisis lagen de banen niet voor het oprapen. De werkgever waar ik tijdens mijn studie vaak parttime werkte (Muchachomalo, underwear brand), bood mij een fulltime baan aan op de financiële afdeling. Niet geheel in mijn straatje, anderzijds wist ik eigenlijk ook niet zeker of marketing nou echt mijn ding was. Ik besloot om de vacature aan te nemen en van daaruit wel verder te gaan kijken, nu had ik in ieder geval zekerheid van inkomen. In 2019, 10 jaar later, werkte ik er nog steeds.

Burn-out

Binnen de organisatie heb ik door die tien jaren heen wel de nodige stappen gemaakt. Op nagenoeg alle afdelingen heb ik wel gewerkt, van financiën tot logistiek en van sales tot uiteindelijk customer care manager. En toen viel ik uit, eind 2019. Burn-out, overspannen, geef het een naam. In ieder geval werd het snel duidelijk dat ik niet binnen afzienbare tijd zou gaan re-integreren bij mijn werkgever. Daarnaast begon ik mij naarmate de tijd vorderde ook af te vragen of ik überhaupt wel moest gaan re-integreren bij mijn werkgever. Wellicht was het wel beter om ergens anders te gaan re-integreren om niet in oude valkuilen te stappen.

Mijn herstel ging echter traag, heel traag. Dusdanig traag dat ik na twee jaar thuis gezeten te hebben naar het UWV moest om een WIA check te doen. Ofwel, kon ik nog wel werken of ben ik arbeidsongeschikt? Het is ontzettend moeilijk te beschrijven hoe ik mij destijds voelde. Ik wilde zo graag weer terug naar mijn oude leven en de draad oppakken, maar mijn lijf wilde niet met mij mee. Maar het zou toch niet zo erg zijn dat ik echt arbeidsongeschikt word? Ik wil dat helemaal niet!

Gelukkig bepaalde het UWV dat ik niet arbeidsongeschikt was, wat er uiteindelijk ook voor zorgde dat ik niet in de slachtofferrol kon blijven hangen. Niet dat ik me aanstelde, in tegendeel, alleen het werd nu wel tijd om te gaan bekijken wat ik wél kon in plaats van wat ik niet kon. Re-integreren bij een werkgever was voor mij echter nog te vroeg, alleen al de gedachten dat ik me onder veel collega’s moest begeven en moest verantwoorden en committeren aan werktijden bezorgden me een paniekaanval. Nee, ik ging het anders doen. Ik wil iets voor mezelf gaan beginnen. Maar wat?

Bezigheidstherapie

In de periode dat ik thuis kwam te zitten ben ik meer boeken gaan lezen. Met name zelfhulpboeken, op zoek naar houvast in donkere tijden. Voorheen las ik eigenlijk alleen op vakantie maar nu had ik tijd genoeg om thuis te gaan lezen. Naast de zelfhulpboeken kon ik me ook goed vermaken met (sport)biografieën en eigenlijk alle soorten boeken die met Ajax te maken hadden. Later werd mijn interesse breder, zo lees ik nu voornamelijk geopolitiek en geschiedenis (waar ik me vroeger totaal niet in interesseerde en met een 4 op mijn eindrapport slaagde op de HAVO). Wekelijks ging ik naar de kringloopwinkel toe om tweedehands boeken te scoren. Wat mij toen opviel, was dat er vaak redelijk recente boeken in de winkel lagen. En dat voor maar één of twee euro! Telkens wanneer ik weer zo’n ‘pareltje’ vond ervoer ik een YES momentje.

Naar de KVK!

Tot eind 2021 kon je als particulier (tweedehands) boeken verkopen via Bol.com. Dit deed ik wel eens met oude schoolboeken, ruimt lekker op en je hield er nog een klein zakcentje aan over. Maar als die boeken die ik in de kringloop voor een klein bedrag kocht, online nog steeds nieuw voor de volle mep (bijvoorbeeld €25,-) werden aangeboden, dan kon ik deze misschien online wel voor een hoger bedrag verkopen en een beetje winst maken. Het werd een beetje een bezigheidstherapie, op zoek naar koopjes en proberen die online voor meer te verkopen.

Ik kreeg er wel lol in, het in- en verkopen van tweedehands boeken. Halverwege 2021 communiceerde Bol.com dat zij vanaf eind dat jaar alleen nog maar zakelijke verkopers toestonden op hun platform. Dit zette mij aan het denken, zou ik hier een rendabel business model van kunnen maken? Ik besloot om in ieder geval een bedrijfsnaam te gaan registreren bij de KVK. In een later stadium zou ik dan wel gaan kijken of ik hier serieus iets mee zou gaan doen. Immers wist ik op dat moment ook nog niet waar mijn re-integratie zou eindigen.

Zo werd de registratie van Second Booking (bedacht door mijn vriendin Evelien) een feit en daarmee de eerste zaadjes geplant.

Ervaring

In die kleine elf jaar dat ik bij Muchachomalo heb gewerkt, heb ik veel ervaring opgedaan. Het was een kleine organisatie (+/- 20 FTE) en daardoor kreeg ik van alle afdelingen wel informatie tot me. Met die werkervaring op zak, mijn ontwikkelde passie voor boeken en een stukje handelsgeest kwamen er een aantal facetten samen die ervoor zorgden dat ik begon in te zien dat dit businessmodel wel eens succesvol zou kunnen worden. En dat met producten die je leuk vindt! Mijn enthousiasme werd alleen maar groter nadat ik Second Booking registreerde bij de KVK, ik kon nu echt gaan bouwen aan een ‘merk’ met een logo, een website en marketing materiaal. Er werd een klein vlammetje aangewakkerd, ondanks dat dit niet direct leidde tot meer energie voelde ik wel dat dit een mooi pad was om in te slaan.

Ondertussen probeerde ik mijn voorraad op te hogen. Naast het inkopen in kringloopwinkels en op tweedehands (boeken)markten begon ik mijn focus te verleggen naar grotere partijen boeken. Sinds de corona periode hebben de kringloopwinkels een overschot in aanbod, waardoor zij zich in de luxe positie bevinden om selectief te zijn in het kiezen van de spullen die zij bij mensen thuis ophalen. Een segment wat dan vaak achterblijft zijn de boeken. Daar lag voor mij dus een kans.

Via platformen als Marktplaats kwam ik op deze manier in contact met mensen die van een verzameling boeken af wilden. Op deze manier kon ik mijn voorraad per inkoop met veel stuks ophogen, veel sneller dan wanneer ik de boeken los ging inkopen. Tegenwoordig investeer ik meer tijd en geld in het vindbaar maken van mijn bedrijf. Bijvoorbeeld door blogs te schrijven, waardoor potentiële leveranciers van boeken mij weten te vinden in plaats van dat ik naar hen op zoek moet.

Werkplek

Langzaam maar zeker begon mijn voorraad te groeien, waardoor er een nieuwe uitdaging ontstond: ‘Waar ging ik al deze boeken opslaan?’ Toen de voorraad nog uit rond de 100 stuks bestond, kon ik deze nog wel opslaan in onze eigen boekenkast en wat kastjes in huis. Maar nu de voorraad naar de duizend stuks ging, kon dat niet meer. Bijkomend voordeel was echter dat mijn vriendin en ik in deze periode gingen verhuizen en dat we bij onze nieuwe woning een opslag box hadden van 6m2. Geen reuze magazijn maar met een beetje logistiek inzicht en praktische inrichting kon ik hier toch rond de twee duizend boeken kwijt. Vanuit deze plek heb ik vervolgens ook mijn eerste échte verkoopmaanden gedraaid.

De locatie had één klein nadeel, er was geen stroom. En geen internet. En geen wc. Een beetje behelpen, maar daar stond dan natuurlijk tegenover dat ik geen huurkosten had. Na een aantal maanden stabiliseerde mijn omzet waardoor ik het vertrouwen had opgebouwd dat ik de vaste lasten van een huurruimte zou kunnen dragen. Daarnaast zou een nieuwe ruimte ook weer nieuwe kansen bieden en een stuk efficiënter werken. Die ruimte vond ik in november 2022, precies een jaar geleden en waar ik nog steeds met heel veel plezier werk (werkplek).

Volg je hart!

Zo is mijn bedrijf (ik heb geleerd dat ik geen bedrijfje mag zeggen) in twee jaar gegroeid van bezigheidstherapie en hobby naar mijn fulltime baan en inkomen. Maar hoe zit dat dan met die burn-out? Daarvan ben ik nog steeds aan het herstellen, het gaat op en af. Ergens misschien ook niet zo gek dat het zo lang duurt, als ik lees en kijk naar wat ik de afgelopen twee jaar heb opgebouwd. Maar het kan niet anders dan dat ik op de lange termijn ga herstellen. Ik ben mijn hart gaan volgen en doe iets waar ik veel plezier in heb, plezier dat ik bij mijn vorige werk heb gemist. Telkens wanneer ik een dipje heb, denk ik aan mijn bedrijf en krijg ik weer een glimlach op mijn gezicht.

Vroeg of laat zal deze positieve energie in mijn voordeel gaan werken, daar ben ik van overtuigd. Er liggen namelijk nog heel veel mooie ideeën op de plank om Second Booking uit te breiden!

Benieuwd naar mijn aanbod? Klik op deze link!