Waar is de boekenkast gebleven?

De boekenkast kom je in steeds minder woningen tegen, in ieder geval bij mijn generatie (millennials). Maar waarom eigenlijk? We lezen meer en kopen meer boeken, een trend die al tien jaar gaande is. Hier kan het dus niet aan liggen. Waar heeft het dan mee te maken?

De Funda woning

Je ziet ze steeds vaker, de dertien in een dozijn Funda woningen. Visgraat vloertje, stalen deuren, zwarte contactdozen én, het nieuwe fenomeen, een coffeetable boek. De inhoud van het boek doet vaak niet ter zake, het moet er vooral stylish uitzien. De enige speelsheid in huis vind je terug in rondslingerend speelgoed of de grote hoeveelheid kussens die om onduidelijke redenen op een veel te grote bank in de woonkamer liggen. Leven is er ver te zoeken, als je het mij vraagt.

Zo appte een goede vriend mij kort geleden, ‘Heb jij een e-reader?’. Hij was benieuwd hoe dat beviel, laat mij nou net de persoon zijn aan wie je die vraag niet moet stellen. Een e-reader is wat mij betreft vloeken in de kerk, ik ben een voorvechter van het (tweedehands) papieren boek ;). En dat is niet alleen om commerciële redenen, waarover ik later in een nieuwe blog meer zal vertellen. Maar wat was de achterliggende reden voor zijn interesse in de e-reader? Het gebrek aan ruimte in huis voor het speelgoed van zijn zoon. Hij wilde minder boeken in huis om daar ruimte voor te creëren. Ieder zijn prioriteiten zal ik maar zeggen.

Verschillende redenen

Onlangs publiceerde het NRC een artikel over het verdwijnen van de boekenkast in de woonkamers. Zij sommen hierin een aantal redenen op:

  • Boekenkasten zijn rommelig en onttrekken zich aan rust
  • Trendwijziging – Interieurspecialisten focussen zich op inrichtingen die strak en zen zijn
  • Minimalisme – Ontspullen – Doorgeven
  • Privacy

Verhaal achter de mens

Dat stukje privacy wil ik even uitlichten. Het mooie aan een boekenkast is, naast hoe deze eruit ziet, het ook iets vertelt over de mensen die er wonen. Wanneer je de tijd neemt om tijdens het bezoek aan een vriend of vriendin een blik te werpen in hun boekenkast, zul je zien dat je dingen over diegene te weten komt die je eerder niet wist. Hobby’s, interesses en misschien wel dingen die de persoon in kwestie heeft meegemaakt, een boekenkast kan er van alles over vertellen. Uiteindelijk kan dit ook weer tot mooie, dieper gaande gesprekken leiden.

Met grote regelmaat kom ik bij nabestaanden thuis die een nieuwe bestemming zoeken voor de boeken van een overledene. De verhalen van de nabestaanden in combinatie met de titels van de boeken geven mij vaak een mooi beeld van wie de verzameling geweest is. Dit motiveert mij weer om mijn best te gaan doen een nieuwe bestemming voor de boeken te vinden. Of dat nou via verkoop is of een donatie aan een kringloopwinkel of minibieb, ze worden niet weggegooid. Juist dat is hetgeen de nabestaanden belangrijk vinden en dat is zeer begrijpelijk!

De andere kant van de medaille is dat de eigenaar kwetsbaarheid toont, zijn of haar ziel is terug te vinden in de boekenkast. Niet iedereen staat daar om te springen en houdt bepaalde dingen graag privé.

Mijn boekenkast

Ook ik vond dit in het begin ingewikkeld, met name door onzekerheid. Vooral toen ik begon met het lezen van spirituele boeken. Wat moesten mijn (nuchtere) vrienden wel niet van mij denken wanneer zij boeken als ‘De kracht van het NU’ en ‘Heel je leven’ in de boekenkast zagen staan? Heeft die een tik van de molen gehad? Overigens zou ik wellicht zelf ook die vriend zijn, als ik mijn burn-out niet had meegemaakt. Immers vond ik een burn-out ook maar overdreven gedoe. Dan slaap je toch lekker twee weken? Ben je er daarna toch weer bovenop? Nu weet ik wel beter. Naïeve, sceptische gedachten en een verkeerde vorm van nuchterheid.

Agh, destijds wist ik niet beter. De onzekerheid heb ik ook laten varen, ik praat er nu graag over. Overigens dachten en denken mijn vrienden helemaal niet zo over mij, enkel steun en lof vanuit en voor hen.

Stofvlekjes

Terug naar de business. Begin dit jaar kwam ik een deal overeen met een verkoper van een verzameling boeken. Het was een privé verzameling van de verkoper waar hij graag vanaf wilde. Aan de hand van een aantal foto’s maakten we een prijsafspraak en tegen een kleine meerprijs wilde hij de boeken zelfs komen brengen, tot zover een top deal. Bij aankomst zag ik echter dat heel veel boeken, zo niet alle, kleine vlekjes aan de bovenkant van het boekblok hadden (zie foto). Schimmel, bah. ‘Onmogelijk!’ zei de verkoper, ‘ze hebben altijd netjes in mijn boekenkast gestaan, er kan onmogelijk vocht bij gekomen zijn waardoor er schimmel is ontstaan’. Maar wat is het dan? Je ziet duidelijk de vieze vlekjes.

Dit verschijnsel kom ik vaak tegen, met name bij oude boeken. Het blijkt hier te gaan om stofvlekjes. Wanneer boeken dusdanig lang in een boekenkast staan en deze nooit worden afgestoft, trekt het stof in het boekblok. Dit zorgt uiteindelijk voor de vlekjes, ofwel schimmelvorming. Een vies beeld, ik zou een dergelijk boek niet willen ontvangen wanneer ik een tweedehands boek bestel. Na kort overleg en enige frustratie bij zowel de verkoper als bij mij, kwamen we een korting overeen voor de boeken. Direct een leermoment voor mij, voortaan van tevoren even checken.

Verzorg de boekenkast!

Geen zorgen, dit betekent niet dat je wekelijks de boekenkast moet schoonmaken. Één of twee keer per jaar een stofdoekje er doorheen is voldoende om lagen stof te voorkomen. Het allerbeste is echter, mooi omschreven in een artikel in het Parool afgelopen maand, haal de boeken zo nu en dan uit de boekenkast. ‘Het is immers veel leuker voor een boek als het af en toe wordt gestreeld’.

Dus mocht je binnenkort met de feestdagen geen gespreksstof meer hebben aan tafel, neem een kijkje in de boekenkast. En adviseer direct even om er zo nu en dan een doekje doorheen te halen ;). Uiteindelijk kan dit er namelijk ook voor zorgen dat de boeken ooit een nieuwe bestemming gaan vinden en niet worden weggegooid omdat ze er vies uitzien!

Heb jij nou wel een boekenkast maar kan deze wel wat opvulling gebruiken? Neem een kijkje bij mijn aanbod!